Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Epidemieën van de 21e eeuw

7 februari 2012

Epidemieën van de 21e eeuw

Breng partijen uit de hele watersector samen, zet de eigen belangen opzij, benut elkaars kennis en expertise, communiceer helder naar buiten toe en dat allemaal in een enigszins beheerste setting. Dat zijn de elementen die bijdragen tot een succesvolle responsstrategie op een eventuele epidemie die zich via water verspreidt, zo bleek uit de eerste denktanksessie van 2012. Met inbreng van kennis van onder meer Prof. dr. Roel Coutinho werd in deze sessie op 7 februari jl. te Soest de relatie tussen epidemieën en water onder de loep gelegd.

Q-koorts, MRSA, ESBL, SARS en Cryptosporidium, zeer recentelijk het EHEC debacle en nu het Schmallenbergvirus: wetenschap, politiek en de maatschappij spitsen de oren wanneer de pers bericht over weer een uitbraak van een voor mens of dier schadelijke bacterie of virus. De enige die er garen bij lijkt te spinnen, is Hollywood. Het enigszins mysterieuze karakter van epidemieën kan met een flinke portie fantasie uitgroeien tot een bloedstollende film (wie kent Outbreak (1995) niet?). Hoewel fictief en onwaarschijnlijk, zit er in veel van deze filmscenario’s een kern van waarheid. Zowel fictieve als non-fictieve scenario’s kunnen het denken over epidemieën van de 21e eeuw en de relatie met de watersector daarom een goede dienst bewijzen. Dat is precies wat in deze sessie gedaan is.

2012_1

Voor de sessie was een heus what if scenario geschetst. In dit scenario maakt een onbekend virus de nodige slachtoffers en men vermoedt dat water een van de besmettingroutes is. Aan de hand van dit scenario zijn denktankleden in innovatieve werkvormen voor hun eigen organisatie en die van anderen nagegaan hoe hier strategisch op in te springen. Daarvoor maakte zij onder meer gebruik van de expertise van Prof. dr. Roel Coutinho die sprak op de sessie. Volgens Coutinho is water misschien niet de meest voordehandliggende besmettingsroutes, maar het gedrag van schadelijke bacteriën en virussen is moeilijk te voorspellen en daarom kan geen scenario worden uitgesloten. Op het einde van de sessie brachten de denktankleden mogelijke responsstrategieën in beeld, waarbij de stappen hierboven genoemd in de introductie van groot belang zijn, mocht de watersector met een epidemie in verband worden gebracht.

Download bijeenkomst verslag