Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Computer says…

7 februari 2018

Computer says…

Digitalisering vormt een vast ingrediënt van ons huidige toekomstbeeld. We zien het vaak als oplossing voor allerlei praktische en fundamentele vraagstukken waarmee onze maatschappij nu en in de toekomst wordt geconfronteerd. Slimme auto’s moeten ongelukken en files voorkomen, slimme meters gaan ons energie- en waterverbruik optimaliseren en slimme gemalen zorgen voor een stabiele waterstand. Maar achter deze utopische concepten gaan ook belangen en waardenconflicten schuil. Want hoewel techniek vaak als waardenvrij wordt gepresenteerd, is ze dat allerminst. Technologie kan bijvoorbeeld racistisch zijn, zoals de automatische zeepdispenser die alleen reageert op witte handen. Of het kan leiden tot uitsluiting, zoals het beperken van toegang tot sociale platforms als Twitter en Facebook.

Maar ook van belang is wie controle heeft over de technologie. Het gaat daarbij zowel om directe controle over technologie, zoals Cisco Systems het ‘operating system’ van slimme steden ontwerpt, als over controle over ideeën en concepten, zoals IBM dat de term ‘Smarter Water’ als handelsmerk heeft geregistreerd?  Wat betekent dat voor de watersector? Wie ontwerpt en beheert straks de digitale waterinfrastructuur? En welke algoritmes zijn daarin actief?

Over deze en andere vragen gaan we op donderdag 1 maart van 14:00 – 19:00 uur met elkaar in gesprek. De denktanksessie vindt plaats in het Muntgebouw, Leidseweg 90, te Utrecht. Aansluiten is er een diner. U kunt zich per mail opgeven via info@dwsi.nl, laat daarbij ook even weten of u van het diner gebruik maakt.

Download bijeenkomst verslag