Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

2e denktanksessie

De overheid als keuzearchitect? Gedragspsychologische motivatietechnieken voor de watersector

13 juni, 2019
Buitenplaats de Hoorneboeg, Hilversum 14:00 - 19:00
De overheid als keuzearchitect? Gedragspsychologische motivatietechnieken voor de watersector

Gedragsverandering bij burgers wordt als belangrijke voorwaarde gezien voor effectief klimaatbeleid. De overheid is echter steeds minder geneigd deze gedragsverandering door middel van regels en verboden tot stand te brengen. De nadruk ligt op keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Ook in de watersector zien we voorbeelden waarin burgers gevraagd worden vrijwillig hun gedrag aan te passen, zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer waarin miljoenen huishoudens werden opgeroepen tijdens de piekuren zuinig te zijn met water. Een ander voorbeeld is de verstrekking van gratis maatbekertjes (het zogenaamde Wasmaatje) om mensen te stimuleren wasmiddel op maat te doseren. Gemeenten en waterschappen proberen burgers te stimuleren om hun tuinen te vergroenen en zo overlast door zware regenbuien te beperken.

Tegelijkertijd weten we dat het beïnvloeden van gedrag lastig is en niet altijd het gewenste effect heeft. Welke beïnvloedingmechanismen zijn effectief om een gedragsverandering teweeg te brengen onder burgers? Hoe zorg je ervoor dat deze gedragsverandering op de lange termijn wordt doorgezet? Over deze vragen gaan we het 13 juni over hebben met expert prof. dr. Denise de Ridder, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Self-Regulation Lab, waar onderzoek wordt gedaan naar wilskracht en nudging. Na de sessie zal er een diner plaatsvinden.

Download bijeenkomst verslag