Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

2e denktanksessie

De toekomst van water en gezondheid 

26 juni, 2024
Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg
De toekomst van water en gezondheid 

Afbeelding is een bewerkte illustratie van Jeroen Nissen

Beste DWSI-leden,

Woensdag 26 Juni is vindt de tweede denktanksessie van 2024 plaats.

Vanaf 13:30 uur bent u welkom in Antropia (Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg) voor koffie en thee. Om 14:00 uur gaan we van start. Deze locatie is makkelijk te bereiken, zowel met de trein als met de auto (zie instructies onderaan deze mail). Aansluitend aan de denktanksessie is er een borrel en diner in het restaurant van Antropia.

Meld u voor deze denktanksessie aan via het formulier onderaan dit bericht

De toekomst van water en gezondheid

Gezondheid, of het gebrek daaraan, is een ‘hot topic’. De coronapandemie bracht scherp aan het licht dat ons huidige (of pre-corona) gezondheidsbegrip tekortschiet. Over de reden hiertoe, en dus de oplossing, wordt getwist.

Kritische gezondheidsonderzoekers stellen dat institutionele ongelijkheden en jarenlang neoliberaal beleid de kwaliteit van ons zorgsysteem hebben verslechterd. Anderen zien in marktwerking een efficiëntere toekomst voor gezondheid. Het individualistische karakter van het oude gezondheidsbegrip, waarbij de nadruk lag op de redzaamheid van het individu, diende voor corona vaak als rechtvaardiging voor een terugtrekkende rol van de overheid. Echter, na de pandemie is duidelijk geworden dat meer centrale regie nodig is. Is dit een omslagpunt?

Gezondheid en veiligheid zijn de pilaren van de watersector. De Omgevingswet bevat daarnaast een algemene zorgplicht. Overheden, bedrijven én burgers zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde leefomgeving. Maar wat betekent ‘gezond’ eigenlijk? En voor wie? Om een andere toekomst van gezondheid en water vorm te kunnen geven zullen we in deze denktanksessie eerst het huidige gezondheidsbegrip in kaart brengen. Vervolgens denken we na over de volgende vragen:

 Hoe ziet de toekomst van gezondheid eruit? En welke rol speelt de watersector daarin?

 We willen ook graag ruimte bieden voor jullie vragen over dit onderwerp. Heeft u zelf een vraag rondom het thema gezondheid om tijdens de denktanksessie te bespreken? Stuur dan een mailtje naar DWSI@kwrwater.nl.

Wij hopen deelnemers van alle 22 leden welkom te heten tijdens de komende denktanksessie, maximaal drie deelnemers per organisatie.

Met heel hartelijke groeten,

Namens het DWSI-team,

Katja Barendse

T +31 30 606 9729
M +31 6 21915672
E DWSI@kwrwater.nl

HÉT PLATFORM VOOR GEZAMENLIJKE HORIZONSCANNING,VOOR EN DOOR DE HELE NEDERLANDSE WATERSECTOR

DWSI Denktanksessie de toekomst van water en gezondheid

Schrijf u hier in voor de DWSI denktanksessie de toekomst van water en gezondheid

Diner

Reisinformatie Antropia

Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de Q-Park Station P+R Driebergen Zeist (Stationsweg 15B, 3972 KA Driebergen-Rijsenburg).