Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Denktanksessie Kunstmatige Intelligentie

29 maart, 2023
Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht
Denktanksessie Kunstmatige Intelligentie

Afgelopen maanden heeft u wellicht ChatGPT[1] gevraagd om een mailtje te herschrijven of een artikel samen te vatten. Of heeft u een hotel geboekt dat u via slimme algoritmes aan werd geraden. Of misschien lijkt Kunstmatige Intelligentie(KI) een ver van uw bed show, maar is dat wel echt zo? De reCAPTCHA die u in heeft moeten vullen om in te loggen op de DWSI website is ook een vorm van KI. Het gebruikt namelijk machine learning-algoritmen om te leren van de antwoorden die gebruikers geven en past deze kennis toe om toekomstige verzoeken van mens of machine te kunnen onderscheiden. Kortom, KI wordt steeds meer zichtbaar en onzichtbaar toegepast. Het beeld hierboven is ook geen echte foto van de denktanksessie, maar door KI gegenereerde afbeelding op basis van de prompt: een groep waterprofessionals die nadenkt over de toekomst van de watersector.

De NOS kopte afgelopen december “schrijvende AI populair: ‘we bevinden ons op een kantelpunt’”. Half maart werd  de allereerste KI galerie ter wereld geopend in Amsterdam, met uitsluitend werk door KI-kunstenaaars gemaakt. Ook in de voorbespreking met de sprekers voor deze DWSI denktanksessie,  Eline de Jong en Peter van Thienen, was het KI-kantelpunt, van het lab naar de maatschappij, onderwerp van gesprek . Tijdens de denktanksessie op 29 maart 2023 hebben 40 strategen en beleidsadviseurs van de waterschappn en waterbedrijven de kansen en risico’s van KI voor de watersector onder de loep genomen. We zijn op zoek gegaan naar manieren om deze kansen te grijpen en de risico’s het hoofd te bieden.

[1] ChatGPT maakt gebruik van KI omdat het is getraind met behulp van deep learning-algoritmen, waardoor het in staat is om zelfstandig te leren van grote hoeveelheden taalgegevens en deze kennis toe te passen om mensachtige conversaties te genereren.

Download bijeenkomst verslag