Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

3e denktanksessie

Denktanksessie Kunst en Emotie in Transities

11 oktober, 2023
The Greenhouse Utrecht
Denktanksessie Kunst en Emotie in Transities

DWSI-denktanksessie 11 oktober: De rol van kunst en emotie in transities

Beste strategen, beleidsadviseurs en omgevingsmanagers van de watersector,

“Art, sweet art” volgens milieuactivist McKibben is kunst cruciaal om klimaatverandering aan te pakken. Hij benadrukt dat ons vermogen om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan niet alleen afhangt van wetenschappelijke kennis, maar ook van onze verbeeldingskracht – het meest gevoelige instrument dat we hebben.

In ons dagelijks leven maken we vaak beslissingen op basis van emoties. We handelen minder rationeel dan we denken, zelfs bij belangrijke zaken zoals het kopen van een huis of kiezen van een baan. Kahneman legde in zijn boek uit 2011 al uit hoe menselijke besluitvorming sterk beïnvloed wordt door emoties en psychologische factoren. Hoe zit dit bij beslissingen op het werk, bijvoorbeeld in de samenwerkingen die we aangaan? En wat zijn dan de consequenties?

Plato zag emoties als storende krachten die het rationeel handelen en rechtvaardige beslissingen in de weg kunnen staan. Aan de andere kant pleit Martha Nussbaum ervoor emoties te erkennen als bronnen van morele inzichten. Zij benadrukt dat kunst en emoties essentieel zijn voor het verkennen van complexe morele dilemma’s en het nemen van ethische beslissingen.

DWSI nodigt u uit om deze vraagstukken te verkennen tijdens onze denktanksessie op 11 oktober 2023. Tijdens deze denktanksessie zullen we onderzoeken hoe kunst en emoties een rol kunnen spelen binnen de watertransitie. We zullen onderzoeken of en hoe emoties onze perceptie van problemen, mogelijke oplossingsrichtingen en strategische keuzes beïnvloeden, en hoe kunst dit zichtbaar kan maken of sturen.

Ook kunt u weer rekenen op inspirerende sprekers die ons mee zullen nemen in hun ervaring en kennis over, in dit geval, kunst en emoties. Zij zullen op een later moment worden aangekondigd.

De denktanksessie zal plaatsvinden in The Greenhouse (Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht) naast station Utrecht Centraal en tegenover Parkeergarage Croeselaan. We beginnen met koffie en thee om 13:30 uur en gaan dan om 14:00 uur van start met de denktank. Deze zal duren tot 17:30 uur en na afloop is er een borrel en diner beneden in het circulaire restaurant.

Schrijf u in via het formulier hieronder.

Uitgelichte afbeelding: Angry water, Gordon Wendling

 

Denktanksessie Kunst en Emotie in Transities

Diner