Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

2e denktanksessie

Draagbare Technologieen

16 april 2014
De Landgoederij, Bunnik
Draagbare Technologieen

“De enige constante is versnelde verandering”, aldus gastspreker Sander Duivestein over de opkomst en impact van draagbare technologieën. Van de Google Glass tot de Smart Pill; draagbare of intieme technologieën worden in, op of om het lijf gedragen en bieden vooral veel mogelijkheden om allerlei typen informatie te vergaren. Over jezelf, maar wie weet ook over allerlei watergerelateerde zaken. Op de achterkant van een bierviltje schetsten de deelnemers aan deze 2e denktanksessie van 2014 hun ideeën en plannen voor het gebruik van draagbare technologieën binnen de eigen waterorganisatie.

Draagbare technologieën zijn ook wel intieme technologieën: ze worden gedragen in, op of om het lichaam en komen -letterlijk- steeds dichterbij, tot het punt dat het (bijna) een deel van jezelf wordt. Denk bijvoorbeeld aan Google Glass, waarbij je met je bril -die je wellicht toch al moet dragen- handsfree op internet kan surfen. Ook wordt dit type technologie empathische vermogens toegedicht. Een tijd geleden was er al de Tamagotchi, een virtueel huisdier dat door de eigenaar moest worden opgevoed door deze bijvoorbeeld eten te geven, te wassen en ermee te spelen. De robots die nu en in de nabije toekomst beschikbaar komen vertonen nog veel menselijkere trekjes en worden ingezet om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan of om heuse liefdesrelaties mee aan te gaan.

DSC_4078  DSC_4080

In verschillende sectoren worden draagbare technologieën al toegepast en vooral in de gezondheidszorg lijkt het een doorbraak te genereren. Daar zijn drie (sub)trends met name verantwoordelijk voor. Ten eerste de technologieën zelf, denk aan artsen die Google Glass gebruiken en daarmee informatie over patiënten opvragen en al lopend overzichtelijk gepresenteerd krijgen. Ten tweede de Quantified Self, waarbij het draait om het verzamelen van data over de persoonlijke toestand en (sport)prestaties met behulp van technologieën. Van pillen die continu je temperatuur meten en doorgeven tot makkelijk mee te nemen apparaatjes die niet alleen meten hoe snel, hoe lang en hoe ver je hebt hardgelopen, maar ook hoe fit je bent. Tot slot komen online en mobiele diensten steeds meer op, ofwel gezondheidszorg op afstand, ondersteund door ICT.

Download bijeenkomst verslag