Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

3e denktanksessie

Een VUCA-wereld: Omgaan met diepe onzekerheid

5 oktober, 2022
Villa Jongerius (Kanaalweg 64, 3527 Utrecht)
Een VUCA-wereld: Omgaan met diepe onzekerheid

De laatste jaren hebben de meeste van ons wel eens angst of stress ervaren door gevoelens van onzekerheid die gepaard gaan met een pandemie, de stikstofcrisis, boeren op de snelweg, klimaatverandering, de oorlog in Oekraïne, droogte, en zo verder. Het voelt soms alsof de wereld op losse schroeven staat.

 Deze denktanksessie hebben de DWSI leden gekeken naar hoe we met grote onzekerheid om kunnen gaan. Aanleiding voor deze sessie was de opstapelende opgaves in de water-, voedsel-, klimaat nexus waarbinnen onzekerheid een grote rol speelt. Daarbij beroepen we ons op lessen uit een wellicht onverwachte hoek, namelijk defensie. Deze sector heeft veel ervaring met situaties die zich, net zoals klimaatverandering, kenmerken door Volatiliteit, Onzekerheid, Complexiteit en Ambiguïteit, VUCA. Het acroniem VUCA werd voor het eerst geïntroduceerd door Warren Bennis en Burt Nanus in het US Army College. Met dit acroniem beschreven zij de wereld na de koude oorlog en op basis hiervan gaven zij een richting aan strategisch leiderschap.

Download bijeenkomst verslag