Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Het waterlichaam als rechtspersoon: natuurentiteiten die eigen rechten krijgen

4 maart, 2021
Teams
Het waterlichaam als rechtspersoon: natuurentiteiten die eigen rechten krijgen

Waterlichamen zijn onmisbare natuurlijke hulpbronnen. Ze staan wereldwijd onder toenemende druk. Er is daarom groeiende vraag naar institutionele innovaties die het overmatig gebruik van water aanpakken en waterlichamen beschermen. Denkers als Bruno Latour wijzen er bovendien op dat mensen en natuur onderdeel zijn van dezelfde ecosystemen en dat we daarom anders moeten denken over gelijke rechten, ook voor “niet-mensen”. In onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en India hebben een aantal grote rivieren de status van rechtspersoon gekregen. Dit betekent onder meer dat ze vertegenwoordigd kunnen worden als partij in een rechtszaak.

In Nederland worden momenteel geen rechten toegekend aan de natuur. Nederland heeft wel natuurgebieden en riviersystemen van grote nationale en internationale waarde. Zou het voor de watersector interessant zijn als waterlichamen rechtspersoon worden? Hoe zou dat dan juridisch vormgegeven kunnen worden? Wat zijn hiervoor eventuele kansen en uitdagingen voor de watersector? Over deze vraagstukken gaan we het 4 maart hebben met Laura Burgers, jurist, schrijver en expert op het gebied van milieu-ethiek en rechtsfilosofie over democratie en rechtsstaat. Burgers heeft onder andere gekeken naar de Noordzee als rechtspersoon. Wegens Corona zal deze denktanksessie online plaatsvinden en duurt van 14:00 tot 17:30.

Lezing terugkijken?

Hier vind je de lezing van dr. Laura Burgers

Meer lezen?

 

Download bijeenkomst verslag