Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar (nog) geen DWSI-lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Het waterlichaam als rechtspersoon: natuurentiteiten die eigen rechten krijgen

17 March, 2020
Buitenplaats Amerongen 14:00-19:00
Het waterlichaam als rechtspersoon: natuurentiteiten die eigen rechten krijgen

TOT NADER ORDER UITGESTELD i.v.m. CORONAVIRUS. 

Waterlichamen zijn onmisbare natuurlijke hulpbronnen. Ze staan wereldwijd onder toenemende druk. Er is daarom groeiende vraag naar institutionele innovaties die het overmatig gebruik van water aanpakken en waterlichamen beschermen. Denkers als Bruno Latour wijzen er bovendien op dat mensen en natuur onderdeel zijn van dezelfde ecosystemen en dat we daarom anders moeten denken over gelijke rechten, ook voor “niet-mensen”. In onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en India hebben een aantal grote rivieren de status van rechtspersoon gekregen. Dit betekent onder meer dat ze vertegenwoordigd kunnen worden als partij in een rechtszaak.

In Nederland worden momenteel geen rechten toegekend aan de natuur. Nederland heeft wel natuurgebieden en riviersystemen van grote nationale en internationale waarde. Zou het voor de watersector interessant zijn als waterlichamen rechtspersoonlijkheid hebben? Hoe zou dat dan juridisch vormgegeven kunnen worden? Wat zijn hiervoor eventuele kansen en uitdagingen voor de watersector? Over deze vraagstukken gaan we het 17 maart over hebben met Laura Burgers, jurist, schrijver en expert op het gebied van milieu-ethiek en rechtsfilosofie over democratie en rechtsstaat. Burgers heeft onder andere gekeken naar de Noordzee als rechtspersoon. Na de sessie zal er een diner plaatsvinden.