Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

3e denktanksessie

Invasieve Exoten

6 november, 2018
DierenPark Amersfoort 14:00-19:00
Invasieve Exoten

Afgelopen zomer is code rood aangekondigd wegens de Amerikaanse rivierkreeft en zijn op zestien locaties waaronder het Gelderse Aalten, Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Deze mug verspreidt gevaarlijke ziekten als knokkelkoorts en zika, en door de klimaatverandering gaat deze invasieve exoot zich waarschijnlijk definitief vestigen in ons land.

Invasieve exoten komen in Nederland van nature niet voor maar voelen zich prima thuis hier en kunnen zich snel vermeerderen. Bijen (en imkers) door heel Nederland leven inmiddels in angst van de Aziatische hoornaar in de watersector besteden we al miljoenen aan het bestrijden van exoten zoals de Muskusrat, Beverrat, en Zonnebaars.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen is in enkele jaren tijd de Amerikaanse vogelkers enorm uitgebreid, met schadelijke gevolgen voor landschap, natuur en grondwateraanvulling. De volgende aanval zou best wel eens van een andere exoot kunnen komen, zoals de Japanse duizendknoop of de van oorsprong Australische watercrassula, die in Friesland al een behoorlijke invasie maakt. Sloten groeien verder vol met woekerende exoten zoals de waterhyacint en de waterwaaier.

Het kost bakken met geld om deze invasieve exoten weg te werken. Voorkomen is beter dan genezen, maar allerlei exoten worden vrolijk in tuincentra verkocht en vervolgens in de sloot over de berm gedumpt. Ter bescherming van de inheemse natuur stelde de Europese Unie met ingang van 19 juni 2017 een verbod (EU-exotenverordening 1143/2014) op bezit, handel, kweek, transport en import van 49 schadelijke exotische planten en dieren. Wat zijn de belangrijkste trends en strategische inzichten voor waterschappen en waterbedrijven? Daar gaan we het 6 november over hebben met expert Dr. Hein van Kleef (gespecialiseerd in omgang met invasieve exoten waaronder aquatische macrofauna en vissen) tijdens de laatste DWSI denktanksessie van 2018 in DierenPark Amersfoort. Na de sessie zal er een diner plaatsvinden.

Download bijeenkomst verslag