Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

3e denktanksessie

Kunstmatige Intelligentie

12 november, 2015
KWR, Nieuwegein
Kunstmatige Intelligentie

Computers worden steeds slimmer. Ze behoren tot de beste schakers en dammers ter wereld en zelfs de winnaar van het bekende Amerikaanse quizprogramma Jeopardy is een computer. De tijd dat computers alleen maar konden wat mensen erin stoppen is allang voorbij. Computers kunnen zelf leren en met hun enorme rekenkracht veel meer informatie verwerken dan mensen. We hebben kortom te maken met een nieuw soort intelligentie: de kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI). En we zijn nog maar net begonnen met verkennen van de toepassingen daarvan, bijvoorbeeld robotisering en data-science.

Deze veranderingen kunnen zo ingrijpend kunnen zijn, dat het van belang is waarschuwingssignalen in de gaten te blijven houden. Bijvoorbeeld door horizonscanning naar praktische toepassingen van AI in andere sectoren of nieuwe inzichten uit de wetenschap. Op basis van die inzichten kunnen organisaties in de watersector zelf toepassingen uitproberen en deelnemen aan onderzoeksconsortia voor toegepast onderzoek.

DWSI verslag3Daarnaast kunnen organisatie zich nu al aanpassen de nieuwe werkelijkheid. Bijvoorbeeld door het integreren van IT in de organisatie; het veranderen van de organisatievorm in een die meer lokaal en minder hiërarchisch is; het koppelen van de waterinfra met andere infrastructuren; het eigen bedrijf niet meer als uitgangspunt nemen, maar een circulaire keten organiseren.

Ten slotte is er de noodzaak van een maatschappelijke respons. De ontwikkeling van AI moet meer aandacht krijgen, bijvoorbeeld door een Minister van AI aan te stellen en nu al de discussie te voeren over mensenrechten voor robots.

Download bijeenkomst verslag