Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

2e denktanksessie

Sociale kantelpunten: Wat kunnen we leren van sociale innovatie in de energietransitie?

20 juni, 2022
Villa Jongerius, Kanaalweg 64, 3527 Utrecht.
Sociale kantelpunten: Wat kunnen we leren van sociale innovatie in de energietransitie?

Maandag 20 juni was de tweede denktanksessie uit het transitie-drieluik van 2022, dit keer ging het over:

Sociale kantelpunten: Wat kunnen we leren van sociale innovatie in de energietransitie?

Eind maart van dit jaar waarschuwde het WNF voor een naderend ‘kantelpunt’ in het Amazoneregenwoud door ontbossing en H20 Actueel kopte vorige maand: ‘We staan met de droogte op een kantelpunt’. Deze ongewenste fysische kantelpunten zijn bij de meeste mensen bekend. Het nieuwe IPPC rapport staat er ook vol mee. Het klimaat komt in een andere evenwichtssituatie terecht, met allerlei nadelige effecten als resultaat. We worden gewaarschuwd dat het opeens snel kan gaan: De druppel die de emmer doet overlopen.

Naast fysische kantelpunten zijn er ook sociale kantelpunten. Sociale kantelpunten kunnen klimaatverandering afremmen en andere duurzaamheidstransities versnellen, vertragen, bevorderen of tegenwerken. Tijdens de denktanksessie op 20 juni 2022 hebben de strategen en beleidsadviseurs van DWSI de volgende definitie voor een sociaal kantelpunt gevolgd:

“ Iets wat een minderheid waardeert/gelooft/zegt/doet wordt overgenomen door een groot deel van de maatschappij”. 

Het gaat bijvoorbeeld om een veranderende discours waardoor maatschappelijk draagvlak ontstaat voor het preferen van een bepaald belang (bijvoorbeeld het collectieve belang, lange termijn belang, belang van kwetsbaren) boven een ander belang (individueel, korte termijn, traditie). Er kan actief worden gewerkt aan sociale kantelpunten. Zo is er de ‘Social Tipping Point Coalitie’ (waar spreker Femke Sleeger de initiator van is) die de regering wilt aanzetten om sneller tot een sociaal kantelpunt voor het klimaat te komen.

In deze denktanksessie keken we naar welke sociale kantelpunten nodig zijn voor de watertransitie en hoe we hierop kunnen anticiperen of deze kunnen versterken/versnellen.

Download bijeenkomst verslag