Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

2e denktanksessie

2e bijeenkomst 2016: Water in de nieuwe kolonies

16 juni, 2016
Groot Kruivestei, Gooijerdijk 22 3972MB, Driebergen-Rijsenburg
2e bijeenkomst 2016: Water in de nieuwe kolonies

De directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) kondigde begin 2016 aan dat Europa een permanente nederzetting op de maan wil bouwen, ‘a moon village’. Elon Musk (Tesla Motors, SpaceX) gaat een stap verder en wil een kolonie starten op Mars. Dichter bij huis zien we nieuwe kolonies in extreme gebieden op aarde. Diverse architecten hebben zelfvoorzienende citadellen ontworpen als oases in woestijnen en in Japan verkennen ze de mogelijkheden van een onderwater metropool in het midden van de zee.

Hoe denken de ontwerpers van deze kolonies over de watercyclus en het leveren van watervoorzieningen en wat kunnen we leren van deze verkenners? Kunnen we daaruit lessen trekken voor de huidige decentrale en circulaire ontwikkelingen op wijk- en woningniveau? Zijn er kansen voor Nederlandse waterorganisaties wat betreft het ontwikkelen en realiseren van deze kolonies? We gaan hierover graag met u in dialoog tijdens de komende DWSI bijeenkomst.

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar info@dwsi.nl. Gelieve ook aan te geven of u gebruik zult maken van het diner. Let op: deze sessie vindt grotendeels in het Engels plaats. Graag tot 16 juni!

Sprekers

We zijn er trots op dat we u voor deze sessie twee sprekers mogen voorstellen die beiden buitengewoon veel kennis en ervaring hebben met levensinstandhoudingssystemen in extreme gebieden:

Bernard Foing is vooraanstaande wetenschapper aan de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), directeur van het International Lunar Exploration Working Group (ILEWG), en was hoofdonderzoeker van SMART-1; de eerste Europese missie naar de Maan. Foing is bekend om zijn toekomstgerichte gedachte-experimenten en scenarioplanning zoals het idee om de maan te benutten als een soort ‘Ark van Noach’ voor het geval dat een grote asteroïde in botsing komt met onze planeet. Hij zal zijn licht doen schijnen op de huidige ontwikkelingen bij de ESA en Moon Village in het specifiek.

Agata Kolodziejczyk is vice president van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en expert op gebied van Biomimetica; het imiteren van de natuur om technologische toepassingen uit te vinden. Kolodziejczyk is ook coördinator van het M.A.R.S. project en zal ons inzicht geven in de geavanceerde concepten van de ESA voor wat betreft autonome levensinstandhoudingssystemen in extreme gebieden en de testen die nu op aarde worden uitgevoerd.

Locatie

De sessie zal plaatsvinden op 16 juni 2016 van 14:00-19:00 uur bij Groot Kruivestei, Gooijerdijk 22, in Driebergen-Rijsenburg. Na afloop bent u uiteraard van harte uitgenodigd voor het diner.

Download bijeenkomst verslag