Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Watersector in discussie over ‘Next Nature’

11 februari 2015
Kasteel de Haar, Haarzuilens
Watersector in discussie over ‘Next Nature’

Waarom herkennen mensen meer bedrijfslogo’s dan plantsoorten? Wie weet hoe een ‘wilde banaan’ er uitziet? De mens oefent steeds meer invloed op de natuur uit. Dat zie je zowel in de omgeving als in de manier waarop we met ons lichaam omgaan.

Tegelijkertijd krijgen door de mens gebouwde systemen steeds meer ‘natuurlijke’ eigenschappen. Ze ontwikkelen zich vanzelf, zonder dat wij er controle over hebben. Denk aan het Internet of zelflerende computers. Bestaat er nog wel een onderscheid tussen natuur en technologie? Wat betekent de vervlechting van natuur en technologie in de watersector? Deze vragen kwamen aan bod tijdens de DWSI-sessie op 11 februari in Kasteel de Haar. 25 strategen uit de hele watersector gingen met elkaar in debat en namen innovaties op het snijvlak tussen natuur en techniek onder de loep. Daarbij werden ze geïnspireerd en uitgedaagd door de grondlegger van Next Nature, Koert van Mensvoort (www.nextnature.net).

DSC_7460
beeldmerk

Is een houtwal natuur of technologie? En een biovergister? Of een glas water? Tijdens het debat hierover bleken de meningen te verschillen. Ten grondslag daaraan liggen uiteenlopende opvattingen over wat natuur en wat technologie is. Koert van Mensvoort betoogt dat onze klassieke onderscheid tussen natuur als ‘geboren’ en technologie als ‘gemaakt’ allang niet meer opgaat. Als voorbeeld noemt hij een gekweekte banaan, of een gefokte kip. Die zijn weliswaar geboren, maar staan zo zeer onder controle van de mens dat het nauwelijks nog natuur genoemd kan worden. Er zijn daarentegen veel voorbeelden van dingen die ‘gemaakt’ zijn, maar waar we heel weinig controle over hebben. Neem bijvoorbeeld een file, een stad of het financiële systeem. “Nature caused by people” noemt Van Mensvoort dat, oftewel Next Nature. Maar hoe zit dat dan met water? Is dat natuur of techniek? Uit de discussie blijkt dat we in de watersector toch heel wat minder onder controle hebben dan we denken. En hoewel water aan de basis staat van al het leven, er toch veel technologie bij komt kijken om het voor consumptie geschikt te maken. Toch lijkt het beter om de natuurlijke aspecten van water te benadrukken, al ziet dat er ‘achter de schermen’ misschien anders uit. Aan het eind van de middag waagden de deelnemers zich nog aan enkele innovaties op het gebied van Next Nature, variërend van cradle-to-cradle-cosmetica tot een gecrowdsourced meetsysteem voor de waterkwaliteit. Dit laatste idee kon rekenen op het meeste enthousiasme van juryvoorzitter Van Mensvoort, die afsluit met advies om complexiteit te omarmen en te werken aan ‘ecologische intelligentie’.

Download bijeenkomst verslag