Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl

1e denktanksessie

Denktanksessie Oorlogsdreiging

13 maart, 2024
Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Denktanksessie Oorlogsdreiging
Niet alleen de legers van de NAVO-landen maar de hele samenleving moet zich voorbereiden op een “nieuw onvoorspelbaar tijdperk”, stelde NAVO-admiraal Rob Bauer eind januari 2024.

Woensdag 13 maart vond de eerste denktanksessie van 2024 plaats, met als onderwerp ‘oorlogsdreiging’. lees meer over deze bijeenkomst in het bijgevoegde verslag.

Oorlogsdreiging

Onzekerheid en onvoorspelbaarheid zijn geen nieuw onderwerpen voor DWSI. In oktober 2022 hebben we al met elkaar gesproken over hoe we moeten omgaan met diepe onzekerheid (DWSI Een VUCA-wereld: Omgaan met diepe onzekerheid – DWSI). Door de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, een steeds dwingender China, conflict in Soedan en onzekerheid over de toekomst van de NAVO, neemt de oorlogsdreiging ook voor Nederland toe. Wat betekenen de geopolitieke schokgolven en mondiale veranderingen voor de veiligheid voor Nederland? Hoe ziet de oorlogsdreiging eruit, en waar komt die vandaan?

Goos Hofstee is onderzoeker bij Clingendael. Zij is expert op het gebied van strategische toekomstverkenning, geopolitieke trendanalyse en scenario-ontwikkeling – met een specifieke focus op het Midden-Oosten, internationale veiligheid en terrorisme. Goos Hofstee begeleidde ons bij het onderzoeken van wat de oorlogsdreiging voor Nederland betekent.

Volgens sommige deskundigen moet Nederland als antwoord op deze dreiging nu overschakelen op een oorlogseconomie. Wat betekent dat? En hoe kunnen we essentiële diensten zoals de drinkwatervoorziening handhaven te midden van geopolitieke onrust? Hoe ziet een oorlog(water)infrastructuur eruit? Deze vragen kwamen aan de  orde komen tijdens denktanksessie op 13 maart in Driebergen, lees hier meer over in het verslag.

 

 

Download bijeenkomst verslag